Hvordan finne riktig dugnad

27.12.2021

Først og fremst...

Mange kan oppleve det utfordrende å velge riktig dugnad og fremgangsmåte, såvel som selve gjennomføringen. Det å ha en trygg «dugnadsreise» er viktig både sosialt og for videre samarbeid mellom deltagerne på dugnaden. Det å ha den riktige forkunnskap og en trygg dugandsleverandør i ryggen er nøkkelen til en suksessfull dugand.

En fordel når man skal finne dugnad er å forhøre seg med en som har erfaring på området. Hos oss i Dugnadsgiganten kan du få hjelp og veiledning fra våre dyktige finansieringsrådgivere som har solid erfaring innen dugnad og finansieringslønsninger. Husk at ingen spørsmål er for dumme, og det er mye bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite.

Det finnes flere forskjellige former for dugnad. For idrettslag, russ og skoleklasser vil det i hovedsak dreie seg om salgsdugnad eller betalt arbeidsdugnad.

Salgsdugnad

Dette er dugnadsformen som oftest gir mest penger i kassa. Mange kan oppleve at man synes det kan være ubehagelig eller vanskelig. Er ditt eneste «salgsargument» at du trenger penger til en tur eller for eksempel til russetiden kan det være en utfordring. Riktige produkter er også helt essensielt. Hvis man velger produkter flere på gruppen ikke er komfortabel med kan det også by på problemer. Det er smart å forhøre seg med alle deltagerne på gruppen om hvilke produkter de mener kommer til å være best. Sjekk gjerne også hva som har blitt solgt før i deres området og gjør dere opp en vurdering etter det. Som nevnt kommer det ann på hvilke produkter du selger, men også hva utsalgsprisen er. Et vanlig dugnadspåslag er 50-100% høyere enn i butikk - så tenk nøye igjennom hva som vil være akutelt for folk å kjøpe uten at det blir for urimelig.

Hos Dugandsgiganten har vi kun miljøvennlige produkter som du kan være stolt av. Dette er produkter som blant annet ikke inneholder mikro plast eller plast generelt og regnes som en del av løsningen på klimakrisen. På flere av produktene vil dere også matche butikkpris og til tider kunne være billigere enn i butikker samtidig som dere beholder den høye fortjensten per salg. Det gjør at man mye enklere kan selge produkter til personer man ikke kjenner og fortsatt generere verdifulle salg og høy fortjeneste takket våre faste lave utslgapriser til våre kunder. Det vil da muliggjøre å selge til andre personer enn kun sine nærmeste da noen synes dette kan være ubehagelig.

For oss er det viktig at produktene skal være konkurransedyktige på pris samtidig som våre kunder tjener gode penger på hvert eneste salg. Derfor er produktene våre håndplukket av de hverdagsprodukter som er mest populære, og som kan selges med høyest fortjeneste. Tjener du kun 15-20 kr per salg vil du måtte selge utrolig mye for å tjene det samme som om du for eksempel hadde tjent 100kr per salg. Tjener man lite per salg går det heller ikke alltid opp tidsmessig og man må bruke mye tid på å selge i en travel hverdag. Derfor har vi som nenvt kun høy fortjeneste på våre produkter. Det går ann å gå over vår anbefalte utsalgspris også hvis man ønsker dette da også betalingsvilligheten for miljøvennlige produkter er høyere en de som ikke er det. I forhold til vår anbefalte utsalgspris som man bør følge er det ingen av produktene som gir under 100,- i fortjeneste. Husk at spesielt matvarer gir lav fortjeneste samt at det har en holdbarhetsdato man må forholde seg til. Har man valget mellom å ha i et «worst case scenario» litt tørkepapir igjen i garasjen man ikke får solgt eller salamipålegg ønsker man tørkepapir.

Videre kan man ta opp bestillinger på forhånd, selge alt når man får produktene eller gjøre begge deler. Erfaringsmessige er det alltid lettere å selge varene når du har de fysisk tilstede. Tenk deg selv om du skulle solgt en iphone til en person. Hva hadde du selv ønsket. Hatt en iphone tilgjengelig slik kan den potensielle kunden kunne se og ta på produktet eller ikke hatt produktet tilgjenglig. Svaret er forsåvidt innlysende. De aller fleste opplever at det er enklere og derfor foretrekker å ha produktet tilgjenglig slik at man på en bedre måte kan informere og formidle om selve produktet.

Det er på forhånd viktig å gå igjennom eventuelle vilkår og betingesler på bestillingen. Bor du langt nord kan du renge med store frakt påslag spesielt på doppair og dere bør da vurdere om dere heller skal ta et annet produkt som ikke har et slikt fraktpåslag. Sjekk gjerne også opp leveringstid og ikke minst kredittrammen for selve dugnaden. Er det forhåndsbetaling eller får dere selge varene på kreditt.. i så fall hvor lenge osv.

Det fantastiske hos oss i Dugnadsgiganten er at dere får lang kredittid, varene først og ingen forhåndbetaling eller ettableringsgebyr.

Arbeidsdugnad

Arbeidsdugnad eller betalt jobb som det også heter er når man får lønn for et arbeid man utfører. Eksempel på arbeidsdugnad kan være å jobbe på en festival, event, konsert, fotballkamp, plukke søppel, male en båt osv...

Mange har et syn på arbeidsdugnad som det beste man kan gjøre når det kommer til dugnad for klassen, idrettslaget eller russegruppen. Dett er fordi at man garantert får penger og ikke trenger å «prestere» på samme måte som i en salgsdugnad. Gitt en tradisjonell salgsdugnad uten ytterligere salgsargumenter, miljøvennlige produkter samt høye priser kan dette stemme. Nå er det dessverre ikke helt slik i praksis og det kommer helt ann på hvilken dugnadsleverandør man velger å samarbeide med. Det første man skal huske på med arbeidsdugnad er det som regel ikke er så lønnsomt som man tror. Noen ganger blir man pålagt enorme mengder varer særlig dopapir man må selge for få en slags garanti for å få arbeidsdugnad. Blir det for mye å selge risikerer man å sitte igjen med masse varer. Effektivt vil dette være et ekstra tap for de som gjennomfører dugnaden samtidig som man ikke oppnår arbeidsdugnad. Dessuten, skulle man komme til det stadiet hvor man får tildelt en arbeidsdugnad må man sjekke hvorvidt denne faktisk er lønnsom for dugnadsdeltagerne. Nyttige spørsmål å stille seg er hvor lang tid man kan forventer å bruke på reise vei til og fra den aktuelle dugnaden... Hva vil det være naturlig å bruke på mat... Passer tidspunktet for alle og er det generelt et gunstig tidspunkt å jobbe spesielt hvis man fikk beskjed om dugnaden på kort varsel noe som ikke er uvanlig. Dette må da veies opp med den totale timelønnen. Hvis det er forespeilet en total lønn på over 1000 per person er det lurt å sjekke opp hvordan dugnadsleverandøren løser dette med selve utbetalingen av lønnen. I Norge er det slik at man kan betale for utført arbeid inntil 999,- per person. Overstiger beløpet dette skal det betales skatt og innberettiges. Ofte når man gjør arbeidsdugnad kan det ta lang tid før man mottar penger for utført arbeid. Ha en tydlig avtale på forhånd med oppdragsgiver på forhånd slik at dere ikke får problemer senere med sen eller ingen utbetaling. Ofte går pengene gjennom flere ledd fra oppdragsgiver til dugnadsfirma for å så bli betalt til de som har jobbet. Sjekk opp dette på forhånd og ha det gjerne skriftlig.

Dugnadsgiganten tilbyr på sin side egne arbeidsdugnader rettet mot å skape et bedre miljø lokalt og nasjonalt. Våre arbeidsdugnader kan være å plukke søppel der man bor til en fast time rate på 150,- per deltager. Fordelen med dette er at man bidrar til et bedre miljø, fantastiske ringvirkninger og besparelse av kostander da man slipper å bruke penger på mat og transport for å komme seg til en eventuell arbeidsdugnad. Siden dugnadene er arrangert i regi av Dugnadsgiganten i samarbeid med Ung Bemanning vil lønn for arbeidet bli utbetalt raskt.

Så.. hva bør man velge

Kort oppsummert er det avgjørende å velge en dugnad de fleste deltagerne helst alle kan stille seg bak. Hvis dere ikke har kommet dit enda, kan det være smart å vente. Hvis det er en arbeidsdugnad bør alle sette av datoen for denne. Er det snakk om en salgsdugnad er det viktig at man velger riktig produkter og ikke minst antall. Det kan være smart å starte med en mindre runde fremfor en større runde, og kun ta de produktene hele gruppen ønsker. Sjekk også opp eventulle betingelser i kontrakt slik at dere ikke er låst senere om dere ikke skulle være fornøyd eller får andre tilbud. Siden mange på de ulike gruppene som gjør dugnad er under 18 år kan det vell så gjerne være fint å slippe en kontrakt og kun forholde seg til hver enkelt bestilling eller arbeidsdugnad som tildeles gruppen fra dugnadsleverandør.

Hos oss kan dere sikre dere dugnadspakker og sponsoravtaler som innehar garanti for arbeidsdugnad, høy fortjeneste i form av salgsdugnad og markedets beste dugnadspons med gratis klær, hodebånd og annet «merch»

*Husk at dugnad skal være lønnsomt, effektivt og sosialt.

Lykke til!